Vad är egentligen normalt?

Jag har på senare tid funderat på vad som är normala katastroftankar och vad som är katastroftankar som går över till tvångstankar. När tankar går på repeat i huvudet om och om igen utan att andra tankar ”får plats” så känns det ju som att det inte riktigt är normalt. Men det är också så svårt att säga eftersom att jag inte vet hur andra tänker. Samtidigt kommer jag ihåg att jag inte hade tankar som tog en sådan plats i mitt huvud när jag var yngre. Nu kommer de på ett helt annat sätt. Jag vet ju att det inte är tvångstankar utan mer katastroftankar. Men sen är frågan i vilken utsträckning man ”ska” ha det.

När jag går i en trapp till exempel så fylls hela mitt huvud av tanken; ”Jag kommer ramla och antingen slå i huvudet eller bryta näsan”. Det är den tanken som går om och om igen i mitt huvud. Det är då inga andra tankar får plats överhuvudtaget. Jag har på senaste tiden försökt att bara lägga märke till tankarna men inte lägga någon större vikt vid dem.

Så klart kan ju inte alls förklaras med olika diagnoser och jag tycker att det nästan har blivit inflation i diagnoser. Nu menar jag inte att jag tvivlar på att de som får sin diagnos inte har svårigheter i vardagen. Utan mer att det känns som att omgivningen tycker att det har blivit alldeles för ”vanligt” med olika diagnoser att man slutar tas på allvar av omgivningen. 

En anledning till att det känns som att det har blivit allt vanligare med olika psykiatriska diagnoser kan ju också vara att man har mer kunskap nu och ser det på ett annat sätt. För bara tio år sedan så trodde man ju att flickor varken kunde ha Aspergers syndrom eller ADHD. Plus att många ”gömdes” undan. Det var så tabubelagt och fanns mycket skuld i att ens prata om psykisk ohälsa. Sen kan det ju också vara så att samhället passade personer med framförallt olika neuropsykiatriska diagnoser bättre. Det var mer strukturerat och man visste vad som förväntades av en. Menar då i början av 1900-talet och innan dess. Man var nog inte så förstående för personer med olika svårigheter men jag inbillar mig att det ändå var enklare att förstå vad som förväntades av en.

 
 
Aspergers syndrom - Normalt? - Vad är normalt - bipolär - bipolär sjukdom - bipolär typ 2 - diagnoser - foto - katastroftankar - livet - natur - naturfoto - neuropsykiatrisk diagnos - neuropsykiatriska diagnoser - röd - rött - tulpan - tvångstankar
Erika

Bra skrivet, tänkvärt!

Carolina Thoor

Jätte fin text. Men tvångstankar vet jag inte riktigt om det är det du har, med tanke på att så som jag uppfattat det är det tvångshandlingar som utgörs. T.ex. går du i en trapp måste du räkna alla trappsteg. Gör du inte det, kan du inte fortsätta och måste gå tillbaka för att påbörja räkningen. Det är så jag har uppfattat tvångstankar och det är så som jag har ^^,

Sv; Ja, det kommer bli alldeles underbart :D

Skönt att höra! Jodå det är bra med mig med :)

ddianasliv.blogg.se

Tänkvärt inlägg. Det är intressant det där, vad som är "normalt" och inte, var gränsen egentligen går och också hur det påverkas av hur samhället ser ut... Tänkvart helt enkelt. <3

emma

fin bild!

Pauline

jobbigt :( fin bild!

LIENE

sv: Okej, intressant att få veta :)

Anonym

bra inlägg !

Skogsraah ☾

Åh, jag förstår dig helt... Jag har ingen av dina diagnoser (inte utrett i alla fall), men katastroftankarna känner jag igen. Brukar också fundera på vad som är normalt? Det kanske inte finns något normalt, helt enkelt :)

Pia Widlund

När jag tankar ser jag alltid till att det blir jämna hundralappar!!!