Julafton!

Har haft en riktigt bra julafton! Gick upp 8 imorse för jag hade färdtjänst bokad till 8.30, tog i med tid eftersom att jag trodde det var många som skulle åka på morgonen. Men antar att de andra som har färdtjänst tog sig sovmorgon imorse. 8.40 var jag utanför pappa och hans frus dörr och ringde på. Nu sitter jag hemma i min soffa och har precis kommit hem från dem. Ska bli så skönt att inte ställa klockan imorgon bitti. Kan inte ”skryta” med att jag har gått upp omänskligt tidigt den senaste veckan, men jag har börjat somna senare på kvällarna nu och har fått så extremt svårt att komma upp när klockan ringer. Eftersom att jag i mer än ett halvår har sovit mer än 12 timmar per dygn så kommer det nog ta ett tag innan min kropp vänjer sig vid mindre timmar sovtimmar.

När jag kom hem och skulle knyta upp mina skosnören råkade jag slå in min västra hand i ett hörn i väggen. Det ilade genom hela handen upp till armbågen. Det var så obehagligt! Jag slog i handen där mitt lillfinger har suttit tidigare, opererade bort det när jag var 12 år. Känns löjligt när jag säger att jag förstår vad som menas med fantomsmärta men jag har det i det lillfingret ibland och det känns liksom ihålligt och ilande när jag känner där. Har gjort det ända sen operationen. Jag har aldrig slagit i där tidigare som tur är.

 
 
dysmeli - familjen - jul - julafton - livet

Känslan av att sitta fast

Ibland tänker jag mycket på tiden då jag var väldigt sjuk, ibland fastnar vissa händelser och framförallt meningar i huvudet som går på repeat. Antagligen nåt slags av lindrigt tvång tror jag. Förut var det så nästan hela tiden, tankarna gick hela tiden, både saker som jag andra har sagt under åren och hur jag skulle kunnat ändra det om jag sagt något annorlunda. Men jag hade även väldigt mycket ”dumma tankar” som jag kallar dem, tankar och bilder som fastnat i huvudet. Det hjälpte inte att prata eller skriva om dem, de bara fortsatte det enda som egentligen hjälpte var att göra handlingen som tankarna handlade om. Jag fick olika tips om hur jag skulle hantera dem, saker som hade hjälpt andra i samma situation. 

Tänkte dela mig av ett par få tips jag fick:

 

  • Skjuta upp, sätta en ”tid”, i fem minuter gör jag det. Efter de första fem minuterna sätta upp en ny tid.
  • Sysselsätta mig med att för min del, fota, titta på TV, sitta vid datorn eller virka
  • Ignorera, försöka att inte lyssna på tankarna
  • Ta min vid behovs medicin

Mina strategier:

 

  • Sitta vid datorn och prata med vänner
  • Sova
  • Ifrågasätta mina tankar och ställa motfrågor

 

Sova och sitta vid datorn är något jag har använt mig av i flera år. Att sova varje gång jag fick tankar var inte helt optimalt i längden, det går ju inte att sova dygnet runt som krävdes i perioder.

Prata med vänner fungerade väldigt bra i perioder då tankarna inte var för påträngande. Eftersom att jag kände att jag drog in mina vänner i mina handlingar om jag ljög och sa att jag skulle duscha, gå på toaletten eller liknande för att de inte skulle bli oroliga om jag var borta ett tag så funkade den strategin väldigt bra.

Men den strategin som har fungerat allra bäst var när jag började ifrågasätta och säga emot mina tankar. När jag ”frågade” mina tankar om varför jag skulle ”lyda” dem kom det egentligen aldrig något bra svar på det. Jag brukar också säga emot mina tankar väldigt bestämt högt (när jag är ensam).

I perioder har det känts som att tankarna har pratat med mig, som en röst i mitt huvud som jag var tvungen att följa. Det kändes som att jag fysiskt skulle gå sönder om jag inte följde dem. Det var som att tankarna ”beordrade" mig och de var extremt påträngande.

Den sista strategin har verkligen hjälpt mig. Och som min kontaktperson inom psykiatrin sa, man hittar tillslut det som är bäst för en själv, allt funkar inte för alla.

Svaren från frågestunden kommer snart!

 

Aspergers syndrom - asperger - asperger problem - destruktiva tankar - hantera destruktiva tankar - hantera mig själv - mina problem - negativa tankar - tips - ångest strategier

Ofred

Så var det ett tag sen jag skrev. Tänkte samla ihop frågorna från frågestunden (det går fortfarande att ställa frågor!) och svara på dem så snart som möjligt. Har även ett annat inlägg jag jobbar på men har svårt att komma igång med det. 

I måndags hade vi julavslutning på teatern, fick glass, fruktsallad och lite julgodis. Efter fikat körde vi igenom hela pjäsen med vårt uppdaterade manus och avslutade med charader. En av våra ledare brukar skriva några meningar som vi ska gestalta. Kan avslöja att vi är väldigt snabba med att lösa dem. Dock ”fuskar” vi lite och ropar ut gissningar innan personen ens har börjat med charaden. Under mellandagarna  i jul har jag två möten med en av teaterledarna då vi ska planera inför våren och den nya föreställningen. Nu har vi bestämt vad föreställningen ska heta, ”Ofred”. 

Om ni är intresserade av att komma så går att boka biljetter redan nu: astro@stodochresurs.se

 
Ofred - Teatervänner - ny pjäs - ny teater - ny teatergrupp - repetition - teater - teaterarbete