Leva med funktionshinder i vardagen

I flera år trodde jag att det fanns en mirakelmedicin som kunde bota mig. Men nu har jag insett att jag måste göra det största jobbet själv

 

 

 Även fast en person har Asperger, bipolär sjukdom, borderline eller vad det nu må vara så finns det alltid ett eget ansvar. Det behöver inte alltid handla om stora saker, för mig har det väldigt länge varit att be om hjälp i tid och be om hjälp av rätt personer. I många fall av just psykisk ohälsa kan det innebära livsfara både psykiskt men även somatiskt om en person helt plötsligt slutar med sina mediciner utan att ha pratat med en läkare innan. Jag och min kontakt inom öppenvården har en överenskommelse om att jag ska höra av mig om jag mår väldigt dåligt eller om något händer som de borde veta om. Jag brukar skicka sms för att jag tycker det är jobbigt att ringa framförallt för att jag inte vet vad jag ska säga.

 Det finns andra saker i hushållet och vardagen jag kan ha svårt med både på grund av min Asperger diagnos och Bipolär diagnosen men även de skelettmissbildningar jag har i mina armar och händer. Jag skulle kunna sätta mig ner och säga att jag inte kan göra si eller så på grund av alla de tre sakerna, jag har säkert gjort det också. Men jag har hittat sätt för de flesta saker så jag kan klara av det själv. För några år sedan var det nog till och med så att jag inte gjorde saker jag egentligen klarade för att jag inte hade någon lust. Sen finns det saker jag verkligen har svårt med men jag har börjat hitta metoder för att klara av det!

 När jag mådde som sämst kom jag helt ur rutinerna att borsta tänderna och jag har svårt att få in nya rutiner. I början när jag flyttade där jag bor idag skulle personalen påminna mig om det, vilket sällan hände och jag förstod att jag var tvungen att hitta en metod själv. Jag funderade över vad det var som gjorde att jag glömde att borsta tänderna. Bland annat för att jag inte såg tandborsten och för att den aldrig var laddad, (har eltandborste). Jag började med alltid ha tandborsten på handfatet och låter den stå i laddaren hela tiden (som tur är har jag ett uttag i närheten av handfatet). Då har jag tagit bort flera steg plus att jag alltid ser tandborsten.

 Ta ur tvätt ur tvättmaskinen är också en sak som är svår för mig, jag sätter på tvättmaskinen men sen kan tyvärr tvätten bli liggande väldigt länge i maskinen. Förra sommaren fick jag slänga rätt många kläder för att det inte gick att få bort mögellukten. Jag har fått en magnetiskt skylt som finns på en del arbetsplatsers diskmaskiner som det står, plocka i, plocka ur på beroende på vilken sida av skylten som visas. Nu behöver jag den knappt längre för att jag har fått in rutinen att ta ur och hänga tvätten. När jag kommer em från Skåne börjar mitt arbete för att komma ihåg att ta ur lakan och handdukar ur torktumlaren.

 Jag har fått testa en del olika hjälpmedel men de enda som jag har varit hjälpt av är de knivar, osthyvlar och burköppnare som jag fick av barnhabiliteringen för att jag skulle få enklare att skära och göra annat vardagliga saker i hushållsarbetet. 

 Jag förstår att det är svårt med en del saker i vardagen. Jag har själv väldigt svårt för att sätta igång med saker så att det blir gjort, jag vet hur jobbigt det kan vara att ta emot hjälpmedel som erbjuds, idag finns det så mycket appar som kan hjälpa. Jag har börjat ställa klockan på mobilen så att tiden inte bara försvinner, jag har börjat med både listor och påminnelser i mobilen och jag har varit emot det, blivit arg när mina föräldrar eller andra har gett det som förslag. Men jag har märkt att det hjälper mig i vardagen. Jag vet också att det kan ta tid att komma på vad som kan funka för just mig men jag har aldrig förstått dem som ”skyller ifrån sig”, vissa saker är väldigt mycket svårare när det finns diagnoser med men det betyder inte att det är omöjligt! Det gäller också att det ska börja i lagom skala. Jag har ju inte tagit tandborstning, tvätt, torktumlare, diskmaskin och allt annat på en gång. Jag har tagit en sak i taget och sen lagt till för annars blir det övermäktigt. Det handlar inte om att inte ta hjälp alls utan att hitta sina egna metoder för att få vardagen och livet att fungera. Att bara visa att en försöker gör att det inte kommer lika mycket irritation från omvärlden. Omvärlden måste och ska ibland anpassa sig precis som jag ibland måste anpassa mig, mina diagnoser och handikapp ger inte mig mandat att bete mig hur som helst mot andra människor! Även fast jag har Asperger har jag förmågan att båda lära om och lära mig nya saker bara att det måste ske på ett sätt som funkar för mig och det är det omgivningen måste förstå och acceptera! Jag kommer inte leva ett liv utan att plocka i eller ur en diskmaskin för att jag har svårt att göra det på grund av att jag har Asperger sydndrom. 

 Ibland undrar jag om det är enklare för mig eftersom att jag har växt upp i en stor familj och för att jag har handikappet i mina händer och armar. Jag har fått hjälp när jag har behövt det men framförallt har jag fått hjälp med att hitta metoder för att jag ska klara det själv tillslut! Det är därför jag bland annat har fått specialknivarna, osthyvlarna och locköppnaren. I efterhand har jag funderat över om den övriga omgivningen (inte min familj) har trott att en del saker har varit svårare för mig än vad det är. De menade väl men jag tror att en del saker skapade mer problem än hjälpte mig att bli självständig, ett tag tyckte inte min låg och mellanstadielärare att jag skulle skära bröd själv för att hon tyckte att jag höll kniven på fel sätt och kunde slinta och göra mig illa. Jag känner att andra ibland ser för mycket problem i saker som inte ens har varit ett problem eller hinder i vardagen.

 
 
Asperger - Jag är inte min diagnos - asperger för mig - asperger problem - asperger syndrom - diagnos - diagnoser - neuropsykiatrisk diagnos - neuropsykiatriska diagnoser
Bella

GRYMT bra inlägg, verkligen! Kan relatera till så mycket. Jag har upplevt att många saker jag kan idag är något jag har fått lära mig, medan andra har haft det medfött. Mycket sociala sammanhang. För mig går det egentligen inte per automatik, men det är så intränat att tja.. det går av sig självt ändå.

Svar: Tack <3
Amanda CL

Natalia

Så mycket som blir svårare! Du är grym tjejen <3

Liene Svärd

Man lär sig mycket om mig själv och vad som funkar och hjälper :)

Svar: Verkligen! Bara man tillåter sig själv att också ta reda på det :)kram
Amanda CL

Frida G Svensson

otroligt starkt och modigt inlägg! <3

Svar: Åh tack så mycket! Betyder så mycket att få höra det! <3 <3 <3
Amanda CL

Elin

Bra inlägg och så fina bilder!<3

Svar: Tack fina du <3
Amanda CL

sarah

aaa men måde jätte dåligt

Svar: <3<3
Amanda CL

Asylmamma

Åh vilket bra inlägg! Jag lärde mig väldigt mycket om hur man kan bemöta andra som inte tänker eller ser ut som jag... ska bli bättre på att fråga vilken hjälp som behövs och inte bara utgå från att hen inte kan något...

Svar: tack så mycket! :)Låter jätte smart tycker jag! Det är ju välvilja men ibland slår välviljan helt fel <3
kram
Amanda CL

Jessica Högberg

Vilket fint inlägg!❤

Svar: tack <3
Amanda CL

Carolina Thoor

Jättebra att du uppmärksammar om psykisk ohälsa. Många är rädda att be om hjälp och vissa ber om hjälp för sent osv osv. Så bra att uppmärksamma så att andra förstår :)

Sv; tackar! Vad snällt utav dig att säga :D <3

Johanna Utterberg

Det var verkligen intressant och läsa och ja, tror också att man får lära sig mycket om vad som just funkar för en själv och låta sig ta reda på det som du säger. :)

Svar: Precis! Sen handlar det mycket om att tillåtas att ta reda på det också! samt att när man har hittat metoder så måste man få använda sig av dem (så länge det är sunda saker såklart)
Amanda CL

Ida Jansson

Så otroligt vackra foton!!

Svar: tack! :)Är väldigt nöjd med dem :)
Amanda CL

Pauline Hurtig

så intressant att läsa!

Svar: Tack :)
Amanda CL

Pia Widlund

Fint inlägg. Du är duktig som kämpar på, alla har sina trösklar, vissa är högre än andras. Bra att dela med sig!

Svar: Åh tack fina du <3kramar
Amanda CL

Kattis

Så himla bra inställning du har tycker jag, bra skrivet!!<3 Kram

Svar: Tack så mycket :)kramar
Amanda CL

Annie

Vad bra och starkt skrivet! :)

Du är en kämpe<3

Kram

Svar: Tack <3kramar
Amanda CL

Christer Holm

Mycket bra inlägg :) kram vännen..

Svar: Tack :Dkram
Amanda CL

ddianasliv.blogg.se

Så bra och viktigt inlägg! Tror det kan inspirera och peppa många. Och det märks vilken drivkraft och styrka du själv har. Heja dig!
Kram <3

Svar: Åh tack fina du <3 blir väldigt glad av att läsa den här kommentaren <3kramar
Amanda CL

Gabriella

Jättebra inlägg att läsa då man själv inte har en aning om hur det är, och inte kan sätta sig in i situationen!!

Svar: Tack så mycket!Vad kul att du säger just det, såklart att ingen annan utan diagns eller funktionshinder kan förstå, samtidigt kan jag inte förstå hur det är med andra svårigheter. Det är så viktigt att förklara för andra annars kan de ju inte förstå!
Amanda CL

Natalia

Du är så stark :)

Svar: Tack fina du <3<3<3<3
Amanda CL

Pauline Hurtig

vad fint du gjort på bloggen :D

Svar: Åh tack :D blev inte som jag ville men men :P
Amanda CL

Tisa

Så bra och intressant inlägg. Så bra att du vill dela med dig av detta.
Kram

Svar: tack så mycket!kramar
Amanda CL