Knarrande hus

Har sovit väldigt mycket de senaste dagarna, tror jag sov två tredjedelar av dagen igår. När jag vaknade imorse kände jag mig rätt utvilad, nu växlar energin hela tiden. Idag har regnet öst ner och igår lät det som att någon visslade igenom hela huset. Jag är uppväxt i hus som var från början av 1900-talet. Sommarhuset som min mamma och hennes man har är från 1800-talet och det känns som att det knakar och tjuter mer här än vad det gjorde i huset jag växte upp i. Inatt började även deras nyinköpta Ikeagungstol knarra en massa när jag skulle sova. Jag tror (ibland) på spöken så jag vände mig om lite försiktigt men gungstolen stod helt stilla så det var nog inte spöke som satt och gungade.

 
Sitter och kollar på väskor, när jag packade för att åka ner hit till Skåne märkte jag att botten på min ryggsäck höll på att gå sönder. Jag packar ner min dator i ryggsäck när jag ska ta med mig den någonstans har märkt att det sparar lite på min rygg. Känner att det kan vara bra att skaffa en ny. Såklart hittar jag andra söta väskor än just en ryggsäck, som det brukar vara!
 
 

Bullrecept

 

Tänkte lägga ut receptet på de goda vaniljbullarna med bär i som jag gjorde för några dagar sen. De blev väldigt goda och ja tycker att alla som orkar ska göra dem! Det blir ca 40-50 bullar av en sats.

 

•175 g rumsvarmt smör

•50 g färsk jäst

•5 dl rumsvarm mjölk (3%)

•2 dl strösocker

•1/2 tsk salt

•14 dl vetemjöl (14 dl motsvarar 840 g) + extra till utbakning

•3 dl färska bär (t ex hallon eller blåbär)

•uppvispat ägg (till pensling)

•florsocker

 

Smörkräm

•200 g rumsvarmt smör

•1 1/2 dl strösocker

•1/2 tsk vaniljpulver

 

1. Skär smöret i tärningar. Smula jästen i en bunke och rör ihop med mjölken

 

2. Tillsätt smör, socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin med degkrok på medelhastighet eller 20 minuter för hand

 

3. Låt jäsa övertäckt ca 1 timme eller till ungefär dubbel storlek

 

Smörkräm

Vispa smör, socker och vaniljpulver smidigt

 Dela degen i 2 delar, kavla ut till 2 rektanglar (för 40-50 st), ca 20 x 50 cm, på lätt mjölkat bakbord. Bred på smörkrämen. Lägg en rad med bär 2 cm in från kanten längs med långsidan. Rulla ihop till en fast rulle.
Skär rullen i 3-4 cm tjocka bitar. Lägg bitarna i bullformar på en plåt.

Låt jäsa ca 30 minuter eller ungefär till dubbel storlek

 Sätt ugnen på 225°C.
Pensla med ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. 

Pudra över florsocker vid servering

 

Jag hade inget florsocker så jag hade inte över det på slutet men tror att det blir jätte gott att ha det. Om jag gör bullarna igen kommer jag göra lite mer smörkräm än vad som står i receptet. Men det är mest för att jag tycker det är så gott med mycket smör i bullarna. Jag använde även bullformar för att allt det goda stannar kvar i bullen då. Jag använde både färska och frysta bär och jag rekommenderar er att ta frysta bär, jag tycker det blev godare med dem. Om ni tar frysta bär låt dem tina i ett durkslag eller en sil så att vätskan rinner av ordentligt.

 
baka - baka bullar - bakning

"Kan jag bli rutig då?"

Jag fick en fråga av en läsare om jag kunde lägga ut något av det jag har skrivit, jag ville lägga ut något så jag har letat lite bland allt. Vissa saker känns för svarta och persoliga, men jag hittade en text, kanske novell, men jag skulle vilja kalla det text. Den är från 2015, men allt är ett ihopplock från många år på olika avdelningar.
 

"Tänk om jag blir rutig när jag sitter här, i år vill jag ju få ordentligt med färg”
Jag vill inte att du ska förstå att jag ler åt dig i mitt inre, i din värld är det du säger verklighet idag.

 I buren, den där buren, där man röker. Där du kan bli rutig om du solar. Där sitter vi, du med din cigarett och jag med en målarbok. Jag målar för fullt för att slippa tänka, du brukar se på medan du röker. Du säger att rökning funkar bättre för dig än att fylla små fält med färg. Idag ser jag dig inte dra ett enda bloss. Istället brinner cigaretten mellan dina fingrar upp. Jag lutar mig lite bakåt så jag slipper andas in röken Jag inte har några planer på att få lungcancer och idag verkar inte du heller ha det.

 Ibland landar småfåglar på balkongbord, om man har otur kommer kanske en fiskmås och norpar åt sig en brödbit eller två och helt plötsligt är en hel flock fiskmåsar där. Men inte där vi är, hos oss sätter sig fåglarna på gallret ovanför våra huvuden och tittar ner på oss, som för att bevisa att vi sitter i den buren de egentligen skulle ha suttit i.

 Vissa dagar känns det som att du inte förstår orden jag säger, som om allt som kommer ur min mun blir fel. Jag kan inte fråga om du förstår, jag vill inte bli ännu en inkräktare i ditt huvud. Det är för många som försöker förklara för dig vad världen egentligen vill. Egentligen vill jag vill bara prata, jag säga, berätta och förklara, att du inte behöver vara rädd för det som händer i ditt huvud. Men jag kan inte få dig att förstå när du förnekar verkligheten.

 Jag är instängd, precis som du, precis som jag sitter du bredvid mig i en fågelbur för människor. Tillsammans med de andra lever vi i en parallell värld. Vi har våra rutiner, vår vardag och vårt liv här på vårt våningsplan. Vi är här för att få den tryggheten i livet som ingen av oss är kapabla till att ge oss själva. Alla vi tillhör också den andra världen utanför men inte just nu. Våra kroppar existerar i de olika rummen men ibland vandrar tankar och känslor iväg, då blir de orkaner som tar över.

 Vi träffades i buren, där du och många andra röker. Jag har aldrig rökt, när jag kom hit berättade en äldre man för mig att det var till rökburen jag skulle gå om jag ville ha vänner. Han skrevs ut samma dag. Min första tanke var att jag aldrig skulle gå dit eftersom att jag inte kom till våningsplanet för att få vänner. Även fast man inte behöver nya vänner så behövs frisk luft ibland, särskilt när fönster inte får öppnas.

 På kvällarna faller alla samtidigt, det blir ett inferno där vi alla försöker överleva på ett eller annat sätt. Du skriker, som varje kväll, du har kommit ur din drömvärld och inser vart du är, vart vi alla är. Jag höjer volymen på mina hörlurar för att hålla ljuden ute, ditt svarta blir för kraftigt när mitt svarta kväver mig. Jag försöker att inte trycka för hårt med pennorna när jag fyller fälten i boken med färg.

 Jag ser dig från min säng, du ser inte mig, du vet nog inte ens att jag finns just nu. Den inre kamp du för är inget jag vill veta något om. De kommer in för att hjälpa dig att återfå sansen, för att få dig tillbaka till oss. Jag lägger mig under mitt täcke för att sova bort en stund.

 Nästa dag sitter vi i buren igen, jag tvinnar en hårslinga mellan mina fingrar, sedan börjar jag reda ut den igen och så håller jag på. Bilderna i min målarbok är fyllda med färg. Du röker din cigarett idag och blåser ut röken. Jag vill fånga röken på bild men de blir aldrig lika fint i verkligheten som i mitt huvud.

 
 
 
 
 
 
 
Dåtid - en tid som var - gamla minnen - min novell - min text - mina minnen - novell - text

Rensningsprojekt

På förmiddagen idag satte jag mig för att kolla igenom gamla dokument, och insåg hur mycket saker jag har skrivit. Både texter, noveller, dikter, berättelser, krönikor, artiklar och manus. Det mesta är från när jag mådde som sämst. Förut har jag tänkt att det kan vara bra att spara allt men idag kollade jag med mer kritiska ögon. Jag har inte satt mig och läst igenom men har slängt ett snabbt öga på de dokument jag hittills har tittat igenom och insåg hur mycket som är likadant och vilken fruktansvärd känsla av att bara vilja försvinna jag hade när det mesta skrevs. Finns också en del komiska skildringar av vardagen och tiden på olika avdelningar jag varit på genom åren. Att sätta mig och läsa igenom allt vill jag inte, inte nu i alla fall. Jag tror det skulle bli alldeles för jobbigt, det är därför många av framförallt dikterna har åkt i papperskorgen. De påminner om en tid i mitt liv som var väldigt tung och jag tycker inte att allt behöver sparas. Jag misstänker att de flesta dikterna förmedlar samma känsla ändå bara med olika ord och formuleringar.

Jag såg att jag hade många ofärdiga manus också, har snart lyckats rensa alla texter och noveller så nästa steg blir att lägga alla manus och manusideer i en mapp. Ska kolla igenom dem och se vad jag kan fortsätta på! Tror nämligen att det finns en del saker som skulle kunna bli något där. Jag hade helt glömt bort att jag har skrivit om en hel del av mina noveller och texter till manus för rätt många år sen och då finns det en grundidé att bygga på!

 

 
 
manus - manusidéer - mitt skrivande - novell - noveller - novellskrivande - skriva - text - texter