Amanda CL

Man kan bara ändra framtiden

När jag var liten var jag ett ”för glatt barn” enligt många. Ingen i min familj tyckte det, men många som jag träffade på min fritid. Minns att min ena teaterlärare ofta tyckte att jag var jobbigt glad. Minns inte vad jag kände då men har ett vagt minne av att jag blev väldigt konfunderad. Hela min barndom har jag gått med tanken om att jag har varit ”för glad”. Nu i efterhand kan jag inte förstå hur man kan klaga på att ett barn är glatt! Jag som vuxen skulle bara bli glad om barn jag träffade regelbundet var glada. Men jag kan tänka mig att han kanske tyckte att jag inte hade några sociala koder alls att det var därför han sade så. Egentligen skulle jag vilja fråga honom, men vet inte om jag skulle våga ens om jag träffade honom idag.

Jag undrar om jag verkligen var för glad som barn eller om folk bara missförstod mig och mina sociala problem? Visst jag hade väldigt få gränser mot andra, jag var nog egentligen extremt gränslös när jag tänker efter. Och jag var nog rätt utflippad i lekar och i min fantasi och så. Men allt med mina sociala problem på mina händer av lärare och andra vuxna jag träffade. Jag tror de egentligen förstod på ett sätt, men inte ville se det. Omgivningen är ofta rädda för sanningen, medan ens familj kanske inte ser den på grund utav att man lever för nära inpå varandra. Då tror jag att man sällan ser problem andra familjemedlemmar kan ha eftersom att man är så van vid deras beteende och så, det är nog mer om man helt plötsligt ändrar sitt beteende drastiskt som man ser att något är galet. Det är åtminstone vad jag tror och har egen erfarenhet av.

Jag önskar bara att vuxna hade insett att jag hade Aspergers mycket tidigare, jag fick ju min diagnos när jag 19 eller 20 (minns inte riktigt). Då kanske jag hade klarat gymnasiet, men samtidigt man kan inte ändra dåtiden, bara framtiden!