Amanda CL

Acceptera och förstå

Jag måste börja med att ge mig själv en eloge med hur jag har hanterat den här veckan. Jag har haft sån ångest och bara velat skrika på grund av den. Jag har försökt hitta på saker för att få den att minska, samtidigt försökte jag hitta orsaker till varför den kom just då och vad jag skulle kunna göra annorlunda i framtiden för att slippa den. Tillslut skickade jag ett sms till en vän och skrev att jag kanske skulle sluta leta orsaker och bara låta ångesten vara och försöka acceptera den (lättare sagt än gjort). Dagen efter kom jag på vad som antagligen hade gett mig den extrema ångesten och jag insåg att det inte alls var konstigt att jag hade fått sån ångest. Jag trodde verkligen inte att jag skulle reagera så starkt på den situationen.

Jag måste också försöka förstå att det inte är konstigt att jag får ångest igen, på ett sätt är det konstigare att jag varit så ångestfri det senaste året med tanke på allt som har hänt. Jag tror att min hjärna har skyddat mig från det för att jag varit så fysiskt dålig. Tack vare att min hjärna och kropp inte reagerade med ångest det här året så har jag lyckats hitta strategier och inre styrka att stå emot de självdestruktiva tvångstankar jag har haft under så många år. För en sak jag märkte under den senaste veckan var att jag inte en enda gång kände att jag var tvungen att ta till såna handlingar för att orka. Tvånget kom inte, däremot var ångesten annorlunda. Egentligen inte konstigt heller, jag har aldrig låtit ångesten ”löpa linan ut” så att säga. Förut har jag alltid avbrutit ångestkurvan och sen har den börjat om, och så har det hållit på. Nu finns ångesten där från början till slut, självklart känns det annorlunda då, självklart blir jag handlingsförlamad och vet inte alls vad jag ska göra. Förut försökte jag distrahera tankar nu behövs inte det nu måste jag distrahera ångesten på ett annat sätt, när det handlar om andra upplevelser.

 
Jag märker att jag kan få ångest och framförallt extremt obehag och rädsla av en del märkliga saker. Jag kan vilja gråta av en del scener i TV-serier, antagligen för att det väcker minnen från operationen. Jag måste tillåta mig själv att återhämta mig, det var inte ens ett år sen jag opererades, sen dog min mormor, mina ben blev märkliga och andra saker har hänt. Självklart påverkar det mig mer än jag tror! Mer än jag kanske har velat inse. Jag är så glad att jag har DV och teatern, där de faktiskt tillåter mig att vara trött, vara hemma och ta det lugnt. Ibland svarar de även att de tycker att det är bra att jag är hemma några dagar och vilar. De känner mig så bra och vet att om jag pressar mig för mycket blir jag borta i flera veckor. Ibland ser de att jag är trött innan jag ens har märkt det. I höst ska jag hitta tillbaka till teatern och framförallt orken men jag ska inte pressa mig. Utmana mig men ochkså lyssna på både min kropp och när det psykiska säger stop.
 
#1 - Jessica Högberg

Skönt att du mår bättre, bra att du orkar skriva om det. Hoppas du får en magisk dag idag

Svar: tack fina du <3kram
Amanda CL

#2 - Sandra SG

sv: tack så mycket! jag hoppas också det går bra :)

#3 - joanna -livet med psykisk ohälsa

kram

Svar: tack!
Amanda CL

#4 - Bella

Du är så klok Amanda! Kram på dig.

Svar: Tack detsamma fina du <3kram
Amanda CL

#5 - Evahle - en blogg om psykisk hälsa

Jättebra att du lär dig mer och mer och utvecklas! Ibland försöker man febrilt hitta orsaker men det är ju inte alltid det finns orsaker heller.

Svar: Precis! Och letandet kan ibland ge (mig i alla fall) mer ångest
Amanda CL

#6 - Christer Holm

Du vet vad jag har sagt , det är inte så konstigt att du har ångest. Men du är en av de starkaste personer jag lärt känna så jag är grymt imponerad på hur du har hanterat allt som hänt. *Stor Kram min vän*

Svar: Jag vet, jag har bara väldigt svårt att få mig själv att förstå det på riktigt iblandTack, betyder så mycket!
Kramar
Amanda CL

#7 - Kattis

Skönt att det går bättre och att du börjar hitta sätt att hantera det på, du är stark som kommit till dessa insikter!:D

sv: Tack för dina gissningar i tävlingen!:)
Kram

Svar: tack fina du <3
Kram
Amanda CL

#8 - Jenny

Skönt att det är bättre och jag hoppas att du får en riktigt fin start på denna vecka! :)

Svar: Tack fina du <3
Amanda CL

#9 - Sandra SG

sv: tack så mycket! Det gick väldigt bra idag med Marcus föräldrar, precis som jag ville att det skulle kännas så känns det som vi bara vänt blad och börjat om.

Svar: Vad skönt! <3kram
Amanda CL

#10 - Sarah

Trist att du inte mår bra :/

Svar: Är bättre nu!
Amanda CL

#11 - Annie

Starkt skrivet av dig!
Vad bra att du tänker så, Du är en kämpe i mina ögon<3

Kramar

#12 - MALIN

Du är så klok! Kram

Svar: tack fina du <3känns inte alltid så :/
Amanda CL

#13 - Johanna Utterberg

Du är så klok och du ska absolut komma ihåg att tillåta dig själv att återhämta dig så du får må bra. <3 Kram

Svar: Tack fina du 💕💕 så svårt ibland att komma på det i tid
Amanda CL

#14 - elin

Du är så klok!<3

Svar: Tack 💕
Amanda CL

#15 - ddianasliv.blogg.se

Verkligen inte konstigt att du har ångest efter allt som hänt det här året! Det tror jag att precis vem som helst skulle ha. Som jag sagt tidigare är jag så grymt imponerad av hur du hanterat allting. Det är starkt. Ta hand om dig, du är värdefull! <3

Svar: tack fina du <3Betyder så mycket!
Ta hand om dig med!!!

Kramar
Amanda CL

#16 - Pia Widlund

Skickar styrkekramar!

Svar: Tack! Kram
Amanda CL